woensdag 26 maart 2014

Footprints in the sand

Van wie is dit gedicht? er blijkt een hele strijd over te zijn gevoerd. Uiteindelijk lijkt het duidelijk dat dit gedicht in 1936 is geschreven door Mary Stevenson. Hier een mooie website waar je muisaanwijzer voetstappen in het zand achterlaat.
Twee andere dichters claimen dit gedicht. Eén van hen is Margaret Fishback Powers, die vaak wordt genoemd als de auteur. Sinds 1964 heeft zij het auteursrecht. Echter er ligt ook een claim van Carolyn Carty, die claimt in 1963 al het gedicht te hebben geschreven. Zij zag het echter als haar bijdrage aan het algemeen nut en weigerde auteursrechten. Toen zij erachter kwam dat anderen dat wel opeisten trof dat haar pijnlijk. Intussen lijkt het een uitgemaakte zaak dat de eerste versie in 1936 is geschreven door Mary Stevenson.

Er blijken nog meer kapers op de kust te zijn. Peter R.de Vries beschrijft in zijn "De ontvoering van Alfred Heineken" hoe Cor van Hout samen met een kameraad in de gevangenis in Parijs een gedicht heeft geschreven onder de titel "Carry you". U raadt het al, in dit gedicht komt het hele verhaal van "Voetstappen in het zand" langs. Niet zo verrassend, ooit kreeg een gedetineerde een prijs voor de beste bajesdichter voor een gedicht van Toon Hermans. De laatste voelde zich erg gevleid door het juryrapport en gunde de gedetineerde de prijs van harte, terwijl hij dankbaar was voor deze artistieke erkenning die hem via een omweg toeviel.

Er zijn gelukkig ook heel andere dingen gedaan met het gedicht. Eén heel mooi voorbeeld daarvan vindt u hier, een song door Leona Lewis geschreven en uitgevoerd op basis van "Footprints in the Sand". De lyrics vind je hier.

Wil je meer weten van de geschiedenis van het gedicht, klik dan hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten