zaterdag 24 mei 2014

Zangbundel voor senioren

Een zanguurtje, gezellig met een harmonium of keyboard, een korte inleiding of gewoon beginnen, altijd gezellig. Zeker als het op een huiskamer-project is, waar ouderen met beginnende dementie actief worden gehouden, is het een mooi verschijnsel. Maar waar vind je een goede bundel?

Want dat kan lastig worden wanneer je bent groot geworden met Opwekking of het Nieuwe Liedboek meteen hebt omhelsd. Moet je het oude Liedboek gebruiken, of is dat te modern?

Dat is vaak het probleem. Ouderen zongen in hun jeugd uit de Hervormde Bundel, uit de Oude Berijming (die van 1773) en uit "sjondelort", Johannes de Heer. Maar waar vind je die bundels? En zijn die letters niet vaak te klein?

Daarom kun je het handigste zelf een bundel samenstellen met de bekende "krakers" uit hun tijd. Of je kopieert de bundel die ik heb samengesteld en gebruikt in een aantal verzorgingshuizen. Druk het af met 14-punts lettergrootte, A4, éénzijdig, en niet het rechts vast. Wees niet bang dat ze het niet kunnen vinden, vaak kennen zij de liederen uit deze bundel nog uit hun hoofd, je hoeft alleen maar de eerste regel voor te zeggen. Maar voor jezelf en voor de vrijwilligers die helpen kan het handig zijn om dit goud-van-oud te kunnen meelezen en meezingen.

Plezierige zanguurtjes gewenst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten