vrijdag 20 februari 2015

Spirituele talen

Op de kring kregen we het over stille tijd en de moeite om echt stilte te vinden. Er werden suggesties gedaan, maar niet alle suggesties bleken even goed te passen. Niet iedereen heeft namelijk dezelfde vormen van spiritualiteit.

Je hoort veel over spiritualiteit, volgens veel mensen te veel. Het kan wel een beetje minder, want het spreekt hen niet zo aan. Ze horen iemand vertellen over een stilte-retraite en denken: “Vier dagen lang niets zeggen? Mij niet gezien!” Ze zien iemand stil mijmeren in de natuur en moeten zich inhouden om niet op hun voorhoofd te wijzen. Zij hebben niets met spiritualiteit. Ze pakken liever aan om mensen te helpen. Het grappige is dat mensen helpen ook zeer spiritueel is. Net als onrecht bestrijden, of genieten van een simpel kopje thee.

Dat is volgens mij de kracht van de Spiritualiteitwijzer die een paar jaar geleden werd gelanceerd door de EO. Als je deze Spiritualiteitwijzer “doet”, wat inhoudt dat je de vragen eerlijk beantwoordt, dan krijg je een overzicht van jouw “spirituele talen”. Dat zijn de terreinen van het leven waar jij je spiritualiteit beleeft. In de Bijbel komen we namelijk heel verschillende vormen van spiritualiteit tegen. Martha en Maria zijn goede voorbeelden. We kennen patiĆ«nt die haantje de voorste is, terwijl Johannes de apostel der liefde werd. Paulus is de man van het woord, terwijl Barnabas, zijn trouwe reisgenoot, iemand is van de daad.

De spiritualiteitwijzer geeft zelf een ruime uitleg bij elke taal. Het kan enorm helpen bij de keuze van hoe je je stille tijd inricht. De een zal graag een boek lezen, de ander wil muziek hebben, de derde wil de natuur in en de vierde wil niets om zich heen hebben. Dat zijn vier verschillende spirituele talen, te weten die van het denken, de zintuigen, de natuur en de eenvoud. Daarnaast zijn nog vijf talen, dus voor iedereen staat er wel wat bij.

Het kan helpen om te bepalen hoe jij je stille tijd moet inrichten, of waar jij in elk geval ruimte voor moet maken, om niet spiritueel te verdrogen.

De gebruiksaanwijzing is als volgt:

  • Ga naar de website Spiritualiteitwijzer, en doe de test. Je kunt een eigen account maken, je kunt het resultaat opslaan en/of laten printen, en je kunt er allerlei uitleg bij krijgen. Zorg er wel voor dat je het resultaat goed bewaart.
  • Let erop dat je twee soorten resultaat hebt: resultaat taal en resultaat stijl. Bij resultaat stijl moet je een keuze maken, namelijk of jij het meest een hoofd-, hart- of handentype bent. Verder moet je behoorlijk bewust met het resultaat omgaan. Het geeft een indicatie, voor veel mensen werkt het goed, andere mensen moeten er kritisch mee omgaan, en weer anderen herkennen zich er niet in.
  • Hierna ga je naar Spirituele taal uitleg. Hier kun je lezen over jouw spirituele taal onder het kopje “Uitleg talen”, (knop rechts), en kun je allerlei filmpjes vinden, bijvoorbeeld over bekende mensen met jouw spirituele taal (rechtsonder knop “voorbeelden”), Bijbelse personen (knop “Bijbel”) of hoe je omgaat met jouw spirituele taal (knop “praktijk”).
Ik wens je veel genoegen met de Spiritualiteitwijzer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten