zaterdag 17 juni 2017

De kerk waar je geen lekke band moet krijgen

Zo had ik 30 jaar geleden een beschrijving kunnen geven van de GKv, compleet met foto van het desbetreffende kerkgebouw en een waardering van 2 sterren bij Google. Maar Google bestond toen nog niet.
Er bestond ook nog geen vrouwenstandpunt van de GKv, zij waren immers ondubbelzinnig rechtzinnig en behoudend en deden niet mee met moderne fratsen. Ze hadden ook geen behoefte aan zulke fratsen, die hadden ze, toen alweer 20 jaar eerder, netjes de kerk uit gewerkt. Lastig alleen dat ze hun eigen kerkboek gebruikten en dat ze niet een leenexemplaar voor een toevallige gast met lekke fietsband hadden.
Nu hebben ze een vrouwenstandpunt. Een radicaal standpunt. Vorige week nog waren vrouwelijke ambtsdragers uitgesloten, nu zijn ze toegelaten, in alle ambten nog wel. En nog niet zo lang geleden waren vrouwelijke ambtsdragers een breekpunt bij kerkelijke samensprekingen. Maar zo zijn vrijgemaakten: radicaal en consequent.
Ik ben er een klein beetje verdrietig om. Want op een afstand is dit allemaal zo voorspelbaar. Marketing-technisch is er steeds meer ruimte gekomen voor een leerstellig rechtzinnig kerkverband met vrouwen in alle ambten. De GKv is de aangewezen kerk om deze ruimte in te nemen omdat zij altijd al voorop liepen bij het incorporeren van moderne ontwikkelingen in het kerk zijn.
Qua verdere ontwikkelingen is het ook goed, omdat in de CGK steeds meer ontwikkelingen waren in de richting van een nee-zeggen tegen dergelijke aanpassingen aan de moderne tijd. De samensprekingen met de NGK werden steeds lastiger, terwijl NGK en GKv nu na 50 jaar scheiding van tafel en bed weer een romance kunnen beginnen. Teleurgestelde CGK-ers kunnen de overstap maken naar het vrouwvriendelijke alternatief op rechts. Na enkele jaren kerkelijke pijn zullen de rookwolken optrekken en kunnen de Google-recensies zich weer toespitsen op de lekke-band-vriendelijkheid van de gemeente.
Begrijp me goed. Geen van de broeders en zusters in GKv, NGK of CGK heeft marketing-technische overwegingen gemaakt. Niemand is blij met wegen die uiteen gaan. Heel veel is gebeden om kerkelijke eenheid en veel van de mijlen waren tweede of nog meer mijlen. En uiteindelijk heeft het niks meer opgeleverd dan een schouwspel voor de wereld. Als de wereld al hiermee bezig was. Bij het overige nieuws kwamen 58 mensen om in een brand in een flat in London - alsof dat niet veel erger is.
Het enige dat volgens mij overblijft is de theologie van het kruis. Want door al die kerken heen - kerken die vrouwen de weg versperren om hun roeping te volgen en kerken die gehoorzaam willen zijn aan Gods overduidelijke Woord - door al die kerken heen werkt Jezus Christus met Zijn evangelie.
Zou de Heere Jezus begrip hebben voor hoe kerken nu uiteen gaan? Zou Hij begrip hebben voor alle vergadertijd die dit heeft gekost? Of zou dit kerkelijke nieuws bij Hem in de rubriek "overige berichten" hebben gestaan?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten