maandag 25 juli 2011

Collecte of dienst der offeranden

Bent u ooit bij iemand op bezoek geweest, en kreeg u aan het einde van een gezellige avond de vraag of u een kleine bijdrage wou geven voor het onderhoud van het dak? Of voor de verwarming, terwijl u het grootste deel van de avond in de achtertuin had gezeten, genietend van het heerlijke zomerweer? Iets soortgelijks maak ik vaak mee - in de kerk. Dan wordt er gecollecteerd voor allerlei prozaïsche doelen als de bovengenoemde, of nog erger, rente en aflossing (vaak afgekort als R&A), Kerk, en zelfs "Extra Kerk".
Ik ken een paar kerken waar ik graag iets in de collecte voor de kerk doe. De CGK van Breda, waar een kleine gemeente zich inzet voor diaconaal werk in een achterstandswijk, en waar ze zelfs hun kerkgebouw voor aanpassen. Of de CGK van Haamstede, die speciaal voor vakantiegasten hun kerk hebben uitgebouwd. Zulke kerken hoeven die lasten niet alleen te dragen.
Maar bij veel andere kerken vind ik het beschamend. Als daar een gast binnenstapt wordt hem meteen gevraagd voor zijn eigen zitplaats te betalen. Niet door vooraf een kaartje te kopen, maar door achteraf iets in een donker zakje te deponeren.
Gelukkig zijn er positieve uitzonderingen. Steeds meer CGK's hebben de collecte voor de kerk afgeschaft, en zijn overgestapt op de Bijbelse dienst der offeranden, waarin de gemeenteleden (en eventuele gasten) wordt gevraagd iets bij te dragen aan duidelijk omschreven diaconale of missionaire doelen. Dat kan ik met een gerust hart uitleggen aan de toevallige gast in mijn kerkdienst, dat durf ik van harte aan te bevelen. Een compliment voor de gemeenten die dat hebben aangedurfd, en die nu de bijdrage voor de kerk alleen door de kerkleden laat betalen, netjes via de giro. Een compliment voor

  • de CGK van Delft
  • de CGK van Purmerend
  • de CGK vanHilversum-Centrum

Ben ik een paar kerken vergeten? Alsjeblieft, laat het me weten, ik hoop dat deze lijst zo lang mogelijk wordt!

PS
Mocht u nooit in Breda of Haamstede komen, ze hebben een gironummer...

woensdag 20 juli 2011

Zondagsarbeid - ook op vakantie

Een verhaal en een oproep...
's Morgens was ik in een duitstalige kerkdienst. Een vakantiedominee deed zijn best voor de kleine gemeente, en voor de voornamelijk Nederlandse vakantiegasten. De gemeente voelde zich vereerd met onze aanwezigheid. Zo vaak gebeurde het niet dat de zaal meer dan halfvol was. 30 Nederlandse gasten schatte ik.
's Middags was de zaal een uur voor tijd al propvol. Bij aanvang van de dienst zaten en stonden mensen in de gang, in de keuken en buiten. Meer dan 300 Nederlanders schatte ik. Toen de kerk uitging zag ik de Pfarrer wachten tot hij weer bij zijn pastorie kon; hij was voorgegaan in een dienst 50 kilometer verderop, voor 7 80-plussers. Geen Nederlander groette hem.

maandag 18 juli 2011

Voetstappen in het zand

Het bekende gedicht "Voetstappen in het zand" van Margaret Fishback-Powers. De eerste afbeelding is niet van mij en mag je dus niet gebruiken, de twee anderen heb ik gemaakt en zijn wel vrij te gebruiken. Je kunt ze ook weer prima op visitekaartformaat afdrukken. Handig om in je portemonnee te stoppen, dan heb je altijd iets om door te geven.


woensdag 13 juli 2011

Zegen van Sint Patrick - andere talen

Op vakantie sta je weleens met de mond vol tanden. Misschien sta je dan liever met een kaartje in je handen.
Deze versies zijn geen vertalingen, maar weergaven zoals in die taal ook echt gebruikt. Het was soms lang zoeken om zo'n versie te vinden, aangezien het geen vaststaande tekst is, maar meer een traditionele vorm van de zegen.
Portugees 



 Spaans 
 Spaans 
 Duits 
 Frans 
 Engels 

maandag 4 juli 2011

Nick Vujicic

Hoe iemand zonder handen en voeten anderen tot steun kan zijn. Bekijk het, en je hebt een thema voor een JV-avond, een Bijbelkring, of wat voor bijeenkomst ook maar.
Nick Vujicic inspirational movie
Nick Vujicic inspirational movie 2