vrijdag 9 september 2011

Liedboek voor de Kerken (vervolg)

En hier de rest van het Liedboek, vanaf Gezang 251.

Liedboek voor de Kerken


Soms zoek je naar de tekst van een Psalm of een gezang. De Psalmen in de Oude Berijming, de Nieuwe Berijming en de zogenaamde Nederlands Hervormde Bundel  uit 1938 hebben we gehad. Hier dan het Liedboek voor de Kerken, eerst Gezang 1-250, in de volgende blog de rest.

Nederlandse Hervormde Bundel (1938)


Soms zoek je naar de tekst van een Psalm of een gezang. Na de vorige met de Psalmen in de Oude Berijming en de Nieuwe Berijming vind je hier de zogenaamde Nederlands Hervormde Bundel  uit 1938. Hierna alleen nog het Liedboek voor de Kerken.

Psalmen in de Nieuwe Berijming


Soms zoek je naar de tekst van een Psalm of een gezang. Na de vorige met de Oude berijming vind je hier de Psalmen in de Nieuwe Berijming. De volgende blogjes bevatten:
Nederlands Hervormde Bundel (1938)
Liedboek voor de Kerken

Psalmen Oude Berijming


Soms zoek je naar de tekst van een Psalm of een gezang. In deze en de volgende blogjes vind je achtereenvolgens:
Psalmen Oude Berijming (1773)
Psalmen Nieuwe Berijming
Nederlands Hervormde Bundel (1938)
Liedboek voor de Kerken

maandag 29 augustus 2011

Badly drawn boy

Year of the rat
De titel van dit liedje komt uit China. Elk jaar is daar naar een dier uit de dierenriem genoemd. De rat onderscheidt zich als een slim en vindingrijk sociaal dier. Dit filmpje kan een leuke starter zijn voor ene gesprek over onderlinge verhoudingen, en hoe iemand een katalysator kan zijn om de sfeer te verbeteren.

woensdag 24 augustus 2011

Onze Vader

Luister en kijk. De afbeelding is Rembrandt, De terugkeer van de verloren zoon, de muziek is uit de Hohe Messe van Bach.

zaterdag 20 augustus 2011

Collecte

"Wel zo prettig als de dienst der offeranden met collectezakjes wordt gedaan, dan leren mijn kinderen geven." Is dat werkelijk zo nodig? Misschien zou het beter zijn om kinderen te leren echt iets te geven. Bijvoorbeeld geven om je medememns. Zou het niet mooi zijn om kinderen iets van hun tijd en energie te laten geven?Laat ieder kind een bonnetje invullen met een taak, zoals:

maandag 8 augustus 2011

Oyfn pripetchik

Iedereen die de film "Schindlers List" heeft gezien herinnert zich de scène van de ontruiming van het getto van Krakau, met "het meisje met het rode jasje". Er wordt een liedje gezongen door een kinderkoor. Het is een lied met een ontroerende tekst. Een rabbi leert kinderen hebreeuws, en verzucht daarbij: eens zullen jullie begrijpen hoeveel pijn en verdriet in deze tekens verborgen liggen, maar dan zullen jullie ook moed kunnen putten uit wat ermee geschreven is.
Met bijzondere dank aan de leerling die het onderstaande heeft gemaakt.

maandag 1 augustus 2011

Bible in a minute

Bible in a minute
Dit is wat je noemt een energizer, geschikt voor alle leeftijden vanaf 10 jaar. Als de sfeer in de groep is ingezakt, wanneer je weer eens wat leuke uitdaging wilt bieden. Toon dit filmpje, en maak er een sport van wie het het beste na kan doen. Je kunt ook laten kijken welke Bijbelverhalen hier allemaal worden genoemd. Weer iets anders is alle illustraties en gebaren die worden gebruikt benoemen - het zijn er meer dan 70. Maar het ultieme blijft: wie lukt het binnen de minuut? Veel plezier.

maandag 25 juli 2011

Collecte of dienst der offeranden

Bent u ooit bij iemand op bezoek geweest, en kreeg u aan het einde van een gezellige avond de vraag of u een kleine bijdrage wou geven voor het onderhoud van het dak? Of voor de verwarming, terwijl u het grootste deel van de avond in de achtertuin had gezeten, genietend van het heerlijke zomerweer? Iets soortgelijks maak ik vaak mee - in de kerk. Dan wordt er gecollecteerd voor allerlei prozaïsche doelen als de bovengenoemde, of nog erger, rente en aflossing (vaak afgekort als R&A), Kerk, en zelfs "Extra Kerk".
Ik ken een paar kerken waar ik graag iets in de collecte voor de kerk doe. De CGK van Breda, waar een kleine gemeente zich inzet voor diaconaal werk in een achterstandswijk, en waar ze zelfs hun kerkgebouw voor aanpassen. Of de CGK van Haamstede, die speciaal voor vakantiegasten hun kerk hebben uitgebouwd. Zulke kerken hoeven die lasten niet alleen te dragen.
Maar bij veel andere kerken vind ik het beschamend. Als daar een gast binnenstapt wordt hem meteen gevraagd voor zijn eigen zitplaats te betalen. Niet door vooraf een kaartje te kopen, maar door achteraf iets in een donker zakje te deponeren.
Gelukkig zijn er positieve uitzonderingen. Steeds meer CGK's hebben de collecte voor de kerk afgeschaft, en zijn overgestapt op de Bijbelse dienst der offeranden, waarin de gemeenteleden (en eventuele gasten) wordt gevraagd iets bij te dragen aan duidelijk omschreven diaconale of missionaire doelen. Dat kan ik met een gerust hart uitleggen aan de toevallige gast in mijn kerkdienst, dat durf ik van harte aan te bevelen. Een compliment voor de gemeenten die dat hebben aangedurfd, en die nu de bijdrage voor de kerk alleen door de kerkleden laat betalen, netjes via de giro. Een compliment voor

  • de CGK van Delft
  • de CGK van Purmerend
  • de CGK vanHilversum-Centrum

Ben ik een paar kerken vergeten? Alsjeblieft, laat het me weten, ik hoop dat deze lijst zo lang mogelijk wordt!

PS
Mocht u nooit in Breda of Haamstede komen, ze hebben een gironummer...

woensdag 20 juli 2011

Zondagsarbeid - ook op vakantie

Een verhaal en een oproep...
's Morgens was ik in een duitstalige kerkdienst. Een vakantiedominee deed zijn best voor de kleine gemeente, en voor de voornamelijk Nederlandse vakantiegasten. De gemeente voelde zich vereerd met onze aanwezigheid. Zo vaak gebeurde het niet dat de zaal meer dan halfvol was. 30 Nederlandse gasten schatte ik.
's Middags was de zaal een uur voor tijd al propvol. Bij aanvang van de dienst zaten en stonden mensen in de gang, in de keuken en buiten. Meer dan 300 Nederlanders schatte ik. Toen de kerk uitging zag ik de Pfarrer wachten tot hij weer bij zijn pastorie kon; hij was voorgegaan in een dienst 50 kilometer verderop, voor 7 80-plussers. Geen Nederlander groette hem.

maandag 18 juli 2011

Voetstappen in het zand

Het bekende gedicht "Voetstappen in het zand" van Margaret Fishback-Powers. De eerste afbeelding is niet van mij en mag je dus niet gebruiken, de twee anderen heb ik gemaakt en zijn wel vrij te gebruiken. Je kunt ze ook weer prima op visitekaartformaat afdrukken. Handig om in je portemonnee te stoppen, dan heb je altijd iets om door te geven.


woensdag 13 juli 2011

Zegen van Sint Patrick - andere talen

Op vakantie sta je weleens met de mond vol tanden. Misschien sta je dan liever met een kaartje in je handen.
Deze versies zijn geen vertalingen, maar weergaven zoals in die taal ook echt gebruikt. Het was soms lang zoeken om zo'n versie te vinden, aangezien het geen vaststaande tekst is, maar meer een traditionele vorm van de zegen.
Portugees 



 Spaans 
 Spaans 
 Duits 
 Frans 
 Engels 

maandag 4 juli 2011

Nick Vujicic

Hoe iemand zonder handen en voeten anderen tot steun kan zijn. Bekijk het, en je hebt een thema voor een JV-avond, een Bijbelkring, of wat voor bijeenkomst ook maar.
Nick Vujicic inspirational movie
Nick Vujicic inspirational movie 2

maandag 27 juni 2011

Ter bemoediging

Soms wil je iemand iets meegeven ter bemoediging. Wel zo prettig als je dan iets achter de hand hebt. Daarom heb ik deze bemoedigingskaartjes gemaakt op visitekaartformaat, in een aantal veel voorkomende talen. Mocht je andere ideeën of wensen hebben, laat dan even een berichtje hebben, ik heb er nog veel meer.

maandag 20 juni 2011

Onze Vader

Eén van de mooiste dingen om mee te maken: als je elkaars taal niet spreekt, maar je verstaat elkaar wel. Ik heb samen met andere christenen het Onze Vader gebeden, en we wisten dat we één waren voor Gods troon. De vloek van Babel was verbroken, de zegen van de Pinkstergeest werd uitgestort. Vandaar dat ik deze site, Christus Rex, het Onze Vader in duizenden talen, één van de mooiste sites vind die ik ken. Mocht u een christen tegenkomen en de taal niet spreken, hier vindt u zeker het Onze Vader in de juiste taal.
Misschien is het ook een mooi idee om verschillende talen in de gekalligrafeerde versie af te drukken en op te hangen in de kerk. We zijn immers leden van een wereldkerk. En als dan buitenlandse gasten de kerk bezoeken zullen ze misschien enthousiast op zoek gaan naar hun eigen taal. Is dat niet een mooie vorm van gastvrijheid?

maandag 13 juni 2011

De terugkeer van de verloren zoon

Sinds het boek van Henri Nouwen, Eindelijk thuis, is het schilderij van Rembrandt, De terugkeer van de verloren zoon, alleen maar beroemder geworden. Je kunt wijzen op de handen, een mannenhand en een vrouwenhand. Je kunt wijzen op de dolk, die de verloren zoon als teken van zijn afkomst altijd heeft bewaard. Je kunt de versleten sandalen laten zien, of het hoofd met een kale kruin als die van een pasgeboren baby. Je kunt wijzen op de blinde ogen van de vader, de minachtende blik van de oudste zoon, of de knecht, die als toevallige getuige model staat voor ons allemaal. en je kunt natuurlijk gebruik maken van andere werken van Rembrandt. Het belangrijkste is dat je je laat inspireren tot meditatie over de gelijkenis.
Hieronder de plaatjes.

dinsdag 31 mei 2011

Zegen van Sint Patrick

De zegen van Sint Patrick is een Nederlandse interpretatie van een oude Ierse gewoonte, om elkaar om Saint Patricks Day wensen te sturen. Deze zegen tref je op veel plaatsen aan, en kun je goed gebruiken om achterin de kerk te leggen. Geef er de eerste keer aandacht aan door dit voor de zegen voor te lezen. Veel kerkgangers zullen het graag willen gebruiken voor zichzelf of anderen, dus zorg dat er voldoende kaartjes liggen. Je kunt het kaartje het beste op visitekaartformaat afdrukken.
Bij Hemelvaartsdag kun je vanzelfsprekend aandacht geven aan hoe Christus al zegenend afscheid nam van Zijn discipelen, met als toepassing dat Hij al zegenend met ons is al de dagen tot aan de voleinding der wereld.

maandag 30 mei 2011

Melodieën

Deze link behoeft nauwelijks toelichting. Wil je weten hoe dat lied ook maar weer ging, of het wel een zingbare melodie is, of je wilt het gewoon fijn kunnen meezingen, klik dan hier. Als de melodie er niet bij staat dan weet je haast wel zeker dat je beter een ander lied kunt zoeken. En dat zoeken is bij een site als deze een groot plezier als je van psalmen en gezangen houdt.
Muziek van kerkliederen

De bundel schriftberijmingen

De bundel schriftberijmingen is niet altijd even goed te vinden op het web, vandaar dat ik hem ook hier opneem.

Tien geboden op je vingers

Deze heb ik al vaker gebruikt tijdens een kerkdienst. Het gaat heel eenvoudig. Roep de kinderen naar voren, en vraag of ze hun tien geboden bij zich hebben. Leg uit dat ik vroeger van mijn vader patat mocht eten met de tien geboden, maar aardappels moesten met mes en vork. Laat vervolgens je handen zien, en leg uit dat dit je tien geboden zijn.

Zondagsarbeid

Om de aandacht te pakken moet je iets doen dat afwijkt van de regel. Vandaar deze titel, zondagsarbeid, voor een blog die juist voor een kerkelijk publiek is bedoeld. Op zondag willen we de mensen graag een beetje wakker schudden. Het evangelie is iets dat haaks staat op onze werkelijkheid, en in de Bijbel komen we geen mensen tegen die in slaap worden gesust door Gods boodschap, maar die telkens weer verbaasd staan bij wat God doet. Als de bijdragen op deze blog een beetje mogen helpen om dat weer terug te krijgen ben ik erg blij en dankbaar.