dinsdag 22 april 2014

Lekker vol!

Was het weer lekker vol, de kerk, afgelopen Pasen? Mooi hè? Of niet? Misschien was dat wel jammer.

vrijdag 11 april 2014

Ik wil die film niet zien!

Op Goede Vrijdag wordt in "Het Boek" (de CGK van Delft) "The Passion of the Christ" vertoond. Ik ben daar niet blij mee.

woensdag 9 april 2014

Boodschappen doen

In de kerk zijn we vaak gericht op de inhoud, maar daarmee missen we vaak onze echte kracht. Die kracht zit in de dingen die we gewoon doen. Zoals zingen.

dinsdag 8 april 2014

De telefoonlijn van God

In het Duits is aanroepen "anrufen", opbellen. Psalm 50:11 luidt daarom in de Luthervertaling: "Und ruffe Mich an in der Not / So wil ich dich erretten / so soltu mich preisen." Luther had dus 4 eeuwen vóór Edison al een telefoonlijn met God.

maandag 7 april 2014

Een schets uit de kerk van Maassluis

Twee eeuwen geleden schreef een predikant in Westmaas een boek over zijn ervaringen: "Schetsen uit de pastorie te Mastland." In dat boek beschreef hij onder andere de armoede die hij daar tegenkwam.

zondag 6 april 2014

Schaf de diaconie-collecte af!

Voor degenen die bij mijn vorige blog zaten te wachten of ik mijn stokpaardje (afschaffing van de kerk-collecte) ook nu weer zou gaan berijden: in Zondag 38 van de Catechismus lezen we heel duidelijk dat diaconaat hoog op de agenda van elke kerkdienst moet staan.

zaterdag 5 april 2014

Zondagsarbeid

Maar even voor de duidelijkheid: ik zie mezelf als een behoudende gereformeerde met een evangelische inslag en daarom, ja daarom, ben ik voor zondagsarbeid. Zo staat het namelijk ook in de Catechismus uitgelegd.

vrijdag 4 april 2014

Eeuwig Woord, U willen wij bezingen

Gezang 476 uit het Liedboek voor de kerken (1973) is een gezang dat vol tekstverwijzingen staat. Omdat niet iedereen al die verwijzingen kan vinden heb ik ze op een rijtje gezet. Ook voor mezelf was het een mooie, leerzame ervaring, omdat ik niet had beseft dat dit lied zo Bijbels onderbouwd is. Evangelische Zendingsgemeente Zeist